Mediterraans ‘dieet’

Het mediterrane dieet is afkomstig van – de naam zegt het al - landen rond de Middellandse Zee. Veel van deze gebieden maken deel uit van de zogenoemde ‘Blue Zones’: gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld aanzienlijk langer en in betere gezondheid leven.
In het mediterrane eetpatroon staan vooral pure ingrediënten (dus geen pakjes en zakjes), noten en veel gezonde vetten centraal. Het dieet maakt veel gebruik van veel verse groenten en fruit, olijfolie, vis, gevogelte, volkoren granen, peulvruchten en noten en zaden. Tegelijkertijd komt bewerkt en rood vlees en sterk bewerkte voeding weinig in het eetpatroon voor.

onbekend

Het mediterrane dieet veroorzaakte een grotere diversiteit van het microbioom
Plantaardige en pure voeding speelt dus de hoofdrol. En dat zorgt dagelijks voor een flinke dosis vitaminen en belangrijke voedingsstoffen zoals vezels. Vezels zijn het lievelingskostje van onze gezonde darmbacteriën (ons microbioom). Op hun beurt is ons microbioom van onschatbare waarde voor je algehele gezondheid. Zo traint het ons afweersysteem. Daarnaast draagt vezelrijke voeding bij aan het soepel houden van de ontlasting, zorgen ze voor een langdurig verzadigd gevoel en kunnen ze daarmee helpen bij het afvallen. Ook kunnen vezels het risico op het krijgen van darmkanker en andere aandoeningen verlagen.

Uit onderzoek is onlangs gebleken dat het mediterrane dieet gezondheidseffecten oplevert voor mensen met overgewicht in vergelijking met een westers dieet. Zo werden mensen met overgewicht voor 8 weken op een mediterraan of westers dieet gezet, waarbij ze dezelfde hoeveelheid energie innamen. Opmerkelijk genoeg veroorzaakte het mediterrane dieet een grotere diversiteit van het microbioom, waar verschillende gezondheidseffecten aan gerelateerd werden, zoals een verbeterde insuline gevoeligheid, een afnamen van ziekmakende bacteriën, verlaging van het LDL-cholesterol en een betere metabole stofwisseling. (bron; https://gut.bmj.com/content/69/7/1258.long).

Wanneer je volop varieert met groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en gezonde vetten uit bijvoorbeeld vis, zal je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Focus dus vooral op wat je wél mag en varieer daarin volop. Hiermee ben je verzekerd dat je alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Dit is daarom ook geen dieet maar een gezond voedingspatroon. Bovendien je hoeft bij het mediterrane dieet – in tegenstelling tot sommige andere diëten - geen calorieën te tellen of een strak eetschema te volgen. Dat maakt het voedingspatroon makkelijk vol te houden.

Recent onderzoek wijst uit dat het mediterrane dieet specifiek gezondheidswinst brengt bij het ‘gezond ouder worden’. Ouder worden gaat gepaard met een afname van lichaamsfuncties en een toename van ontstekingen in het lichaam. Daarnaast ziet men een vermindering van de hoeveelheid gezonde bacteriën en het aantal soorten van deze bacteriën in de darm. Het Mediterrane dieet heeft een positief effect op variatie in de voeding, opbouw van een gezonde darmflora en het remmen van ontstekingen in het lichaam. (bron; https://gut.bmj.com/content/69/7/1218).

Fysika

Welkom op de Blog pagina van Praktijk Fysika.